Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Λολούδια-Μνημεία-Θέα....


<<Εδώ τα φρέσκα λουλούδια...>> φωνάζουν οι μικροπωλητές έξω από τα νεκροταφεία. Οι περαστικοί αγοράζουν λουλούδια, κοιτάνε, προσπερνάνε και με τρεμάμενα χέρια ψάχνουν το μνήμα του δικού τους ατόμου. Κάπου μεταξύ εκκλησίας και νεκροφόρων τελικά το βρίσκουν.Κοιτάνε το μνήμα με το ακριβό μάρμαρο, τις πολυάριθμες γλάστρες και την ασημένια κορζίνα. Αισθάνονται μια αγαλίαση, κοιτάνε τη θέα και αισθάνονται πώς οι υποχρεώσεις τους έχουν τελειώσει, έχουν κάνει το καλύτερο για την κοινωνία, το άτομο, την εικόνα, το <<φαινεσθαι>>.
Πίσω από τα ακριβά και μεγαλοπρεπή μνήματα κρύβεται στην ουσία η ματαιότητα της ύπαρξης τους.Τα αντικείμεν, τα πλούτη είναι κοντά τους, ο άνθρωπος όμως που έχασαν αναπλήρωτος. Ψάχνουν να τον βρουν και πάλι στα ακριβά μνημεία και στην ωραία θέα που του έχουν εξασφαλίσει. Δεν ενδιαφέρονται καν για το συνάνθρωπο που ψάχνει στο διπλανό κάδο για τα απομηνάρια φαγητού που ίσως τον χορτάσουν, τα παιδιά που πεθαίνουν καθημερινά από λάθη άλλων ή εκείνα που τυχαία ήρθαν σε αυτόν τον κόσμο κουβαλώντας τα λάθη άλλων, τους μςτανάστες που παρακαλούν ως επαίτες για μερικά κέρματα. Και όμως δεν νοιάζονται, γιατί εκείνοι είναι καλά, γιατί εκείνοι έχουν έναν ακριβό τάφο να τους περιμένει.
Είμαστε άραγε τόσο κοντά στο Νέρωνα?Θα φτάσουμε να κάψουμε ακόμη και τη δικιά μας Ρώμη για να ζήσουμε μέσα στα πλούτη και την αναισθησία?Μα όλα θα πάνε καλά.Δεν φοβόμαστε εμείς. Ύπάρχει η ΕΕ,το ΔΝΤ και η ΚΕΤ, που θα μας σώσουν πάλι. Θα "αναγνωρίσουν" τις ανάγκες του καθενός μας και δεν θα διστάσουν να μας προσφέρουν "απλόχερα" όλα όσα έχοθμε ανάγκη.Και το πιο τραγικό από όλα είναι ότι εγκλωβισμένοι στη ρουτίνα της καθημερινότητάς μας χαπακωμένοι καλά από τα κατά τα άλλα¨"ενημερωτικά" προγράμματα πιστεύουμε πως έτσι θα γίνει. Ντυμένη νεράιδα η ΕΕ με το χρυσό(τι άλλο θα μπορούσε άραγε να είναι) ραβδάκι της θα ακουμπήσει το ελληνικό κράτος και θα το κάνει "κράτος κοινωνικής πρόνοιας".
Έτσι όμορφα και ωραία θα θεωρούμαστε και πάλι ελεύθερο κράτος, προστάτης των γραμμάτων και του πολιτισμού.ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ....................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου