Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Αρχηγός του Κράτους ή Γλάστρα στο Προεδρικό Μέγαρο?


Για να μην παρεξηγηθούμε,η κριτική μου ειρωνεία έγκειται στο θεσμό και όχι στο πρόσωπο που εκπροσωπεί τον θεσμό.Είναι βασικά κάτι που με απασχολεί από τότε που έμαθα τις λειτουργίες του Προέδρου της Δημοκρατίας στη χώρα μας.Πρόσφατα παρακολουθώντας ένα μάθημα πολιτικής επιστήμης οι σκέψεις αυτές ήρθαν ξανά.......

Προσοχή δεν είναι ανέκδοτο!!!Ποιά η διαφορά ανάμεσα στο πρόσωπο που εκπροσωπεί το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και μιας ωραίας γλάστρας στο γραφείο του?
Χμμ...ίσως πολλές ίσως όμως και καμία.Υποτίθεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετέχει στη νομοθετική εξουσία,στο πρόσωπό του αντικατοπτρίζεται η ενότητα και η συνοχή της χώρας,καθώς αποτελεί το εθιμοτυπικό αξίωμα του αρχηγού το κράτος.
Ας προσαρμόσουμε λίγο το παραπάνω στην πραγματικότητα:
Το κοινοβούλιο μας ψηφίζει υπέρ ενός νομοσχεδίου και στη συνέχεια αυτό περνάει στο γραφείο του εκάστοτε Προέδρου για επικύρωση.Ο Πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να το επικυρώσει ή να το επικυρώσει καθώς σε περίπτωση που δεν το επικυρώσει ξαναπερνάει στη βουλή και επανέρχεται σε αυτόν μέχρι να το επικυρώσει και εάν δεν επέλθει επικύρωσή του στις 3 φορές οφείλει να παραιτηθεί.
Βέβαια γίνεται κατανοητό ότι δεν γίνεται ένα άτομο να αντιβαίνει στην πολιτική του κοινοβουλίου που έχει εκπροσωπήσει ο λαός.Όμως τι γίνεται σε περιπτώσεις όπου το νομοσχέδιο ευνοεί συγκεκριμένα συμφέροντα? (για παράδειγμα αν προβλέπει μη μείωση των βουλευτικών αποζημιώσεων-κοινώς ο κάθε βουλευτής να παίρνει τα μαλλιά της κεφαλής του-ενώ έχουμε κρίση-λέω εγώ έτσι ένα τυχαίο παράδειγμα).Δεν υποτίθεται ότι ο αρχηγός του κράτους πρέπει να κάνει κάτι ουσιαστικό για το λαό του?Φαίνεται πως είναι αρκετές οι βαρύγδουπες δηλώσεις του εκάστοτε προέδρου στις εθνικές εορτές.Σίγουρα,ο νομοθέτης έχει σκεφτεί αρκετά δημοκρατικά για να περιορίσει την αυθαιρεσία του ενός ατόμου,όμως δεν μερίμνησε αρκετά για την προστασία μας από την τυραννική πλειοψηφία καθώς αυτή δεν ελέγχεται ούτε από τη δικαστική εξουσία αλλά ούτε και από το θεσμό του Προέδρου.
Όσο για τη δικαστική εξουσία απλά θα τονίσω ότι τείνει να αποκρύπτει το οτιδήποτε όπως άλλωστε είχε συμβεί και στο παρελθόν με την υπόθεση Τζανετάκου.Απλά τα πολιτικά συμφέροντα διεισδύουν σε όλες τις εξουσίες παραβιάζοντας ακόμα και την τελευταία κολόνα που αποτελεί αμάλγαμα αυτού του συστήματος.
Άρα πόσες διαφορές?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου